Laadpunt elektrische auto
Met de toename van het aantal elektrische auto’s in Nederland, neemt ook de vraag naar laadpunten toe. Bij publieke laadpunten gaat het meestal om staande modellen, gewoonlijk ‘laadpaal’ genoemd. Tegenwoordig zijn ze meestal uitgevoerd met meerdere laadcontactdozen. Privé-laadpunten zijn vaak uitgevoerd als wandmodel, ook wel wallbox genoemd.
Voor het installeren van een privé laadpunt is geen toestemming van de overheid nodig. Iedereen mag op eigen terrein met een laadpunt een of meer auto’s opladen, ongeacht van wie die auto’s zijn. Het zal bij de particulier gaan om een 1-fase of om een 3-fasen AC-laadpunt tot maximaal 22 kW. De ingebouwde omvormer van de auto zorgt daarbij voor het omzetten van de wisselspanning in gelijkspanning, nodig voor het kunnen opladen van het accu-pakket.
De eerste stap na een verzoek om een laadpunt te installeren is het inventariseren van de stroom vragende apparatuur in de betreffende woning. Bijvoorbeeld een airco, een inductiekookplaat, een warmtepomp, een elektrische boiler of een oven, de elektrische bijverwarming, een losse elektrische waterkoker, een eventuele vijverpomp, of een tweede koelkast of vriezer in de schuur.
De tweede stap betreft de meterkast en de aanwezige groepenkast. Wat zit op welke groep? Wat is de hoofdaansluitwaarde van het pand? Gaat het over een 1-fase of een 3-fasen aansluiting? Hoeveel kilowatts blijven er over voor het opladen van een elektrische auto? Kunnen de stroomgebruikers beter over de bestaande groepen worden verdeeld? Zijn er ’s nachts meer kilowatts beschikbaar? Is er in de groepenkast ruimte voor het zo nodig bijplaatsen van een extra groep voor het laadpunt, of misschien zelfs een krachtgroep? Inclusief de juiste beveiligingen?
Hoe en waarmee je de aansluiting van een laadpunt moet beveiligen staat in de IEC 61851 en aanvullend daar op in de IEC 62955. Deze normen van de International Electronic Commission gaan over persoonlijke beveiliging en over de manier waarop je de componenten in je installatie moet beveiligen tegen beschadigingen. Ook het gebruik van de juiste bekabeling is heel belangrijk. Hoeveel laadpunten met hoeveel contactdozen worden er uiteindelijk geïnstalleerd, wat voor kabels moet ik daarbij gebruiken en hoe dik moeten de aders zijn? Dat is echt een taak voor de installateur, om de kabelbelasting te berekenen.”
Het is natuurlijk van belang dat de beoogde locatie voor een laadpunt bereikbaar is voor de op te laden auto’s, ook als ze allemaal tegelijk moeten opladen. Ga uit van laadkabels met een lengte van maximaal 7,5 meter. Hou er wel rekening mee dat de aansluiting voor de laadkabel niet bij alle auto’s op de zelfde plaats zit.
De derde stap draait om de eigenschappen van de op te laden auto of auto’s: Gaat het om een 1-fase of om een 3-fasen auto? Wat is het maximale vermogen dat de auto kan vragen? De specificaties van een bepaalde elektrische auto zijn zo nodig op te zoeken via e-stations.de/elektroautos/liste (zoek en klik in de tweede kolom). De maximale laadcapaciteit van een 1-fase laadpunt loopt in de regel van 3,7 tot 7,4 kW. De maximale laadcapaciteit van een 3-fasen laadpunt loopt in de regel van 11 tot 22 kW bij 3-fasen laden.
Een laadpunt met een hoog vermogen kan geen kwaad, omdat ‘de auto bepaalt’. Als een auto met een on-board-converter van 7 kW koppelt aan een laadpunt met een vermogen van 22 kW, dan zal hij slechts 7 kW krijgen. Het omgekeerde kan natuurlijk ook, dat je auto 22 KW aan kan en dat een laadpunt maar maximaal 11 kW kan leveren. In dat geval krijgt de auto ook maar 11 kW. Met het oog op de toekomst adviseren wij daarom een laadpunt met een maximaal vermogen van 22 kW.”
De vierde stap is het inventariseren van de wensen van de klant, een selectie uit zeg maar alle toeters en bellen die bij een laadpunt mogelijk zijn. Enkele van de te maken keuzes: Moet het laadpunt aan een wand of aan een zuiltje? Met of zonder gastgebruik? Met een ingebouwde digitale kWh-meter? Hoeveel auto’s moeten gelijktijdig kunnen worden opgeladen? Is een nacht (10-12 uur) laden snel genoeg of moet het sneller? Moet het laden via een vast aangesloten kabel, of via een laadcontactdoos voor losse laadkabels? Mag het laden al starten bij het inpluggen van de laadkabel, of pas na gebruik van een sleutel of een laadpas? Wordt een gratis laadpas voor onderweg bijgeleverd? Is die geschikt voor één of voor meerdere abonnement-systemen? Is opname in een draadloos thuisnetwerk gewenst? Status-weergave via leds of via een schermpje? Laden starten, stoppen en bekijken via een app op smartphone of tablet? Abonnement op een beheersysteem bij een back office provider, bijvoorbeeld voor reiskostendeclaraties en voor facturen naar gastgebruikers?
De laatste stap in de voorbereiding is de selectie van een of meer geschikte laadpunten bij een of meer leveranciers en/of producenten. Bij ABB en Hateha kunnen installateurs aankloppen voor advies en ondersteuning.
Een laatste puntje: Zou je je elektrische auto kunnen opladen met gelijkstroom uit je eigen zonnepanelen? Er wordt aan die mogelijkheid gewerkt, maar het zal nog wel enkele jaren duren voordat rechtstreeks laden van zonnestroom mogelijk is. Tot die tijd zal de zelf opgewekte gelijkstroom zoals gebruikelijk via een DC/AC-converter op het huisnet worden gezet. Net als andere apparatuur in huis kan het laadpunt deze wisselstroom dan gebruiken om -via de omvormer in de auto- het accupakket met gelijkstroom op te laden.