De olijfboom

Er zijn veel verschillende olijfbomen, over het algemeen zijn de bomen het hele jaar groenblijvend, dragen pas na ruim vijf jaar de eerste olijven, geven hierna om het jaar vrucht en kan honderden jaren oud worden.

 

De verschillende soorten bomen worden elk om hun eigen kwaliteit gecultiveerd. Sommigen voor de eetbare olijven en anderen voor het produceren van verschillende soorten olijfolie. Olijfolie wordt gezien als een gezonde basis van onze voeding, de olie bevat antioxidanten en onverzadigde  vetzuren.

 De Agrilia is een kleine wilde olijfboom. De Koutsourelia groeit veel op de Peloponnesos, de boom wordt circa zes meter hoog en heeft een bijna ronde vrucht met een hoog oliegehalte. De Tsounati is een boom die veel voorkomt op Kreta en in het zuiden van de Peloponnesos, het is een boom van circa 8 meter hoogte en de olijfolie van deze vrucht wordt gezien als exclusief. De Mirtolia uit het zuiden van de Peloponnesos is een boom die bijna tien meter hoog kan worden en geeft ook een vrucht waarvan een uitstekende kwaliteit olie wordt gemaakt. Op het eiland Lesvos groeit onder andere de Adramittini, de ovale vruchten hebben een hoog oliegehalte van goede kwaliteit.

Op Chios en Samos groeit de Dafnelia, een olijfboom die circa veertien meter hoog kan worden. De Koroneiki boom groeit op veel plaatsen in Griekenland en draagt een kleine olijf met een hoog oliegehalte van circa 26%.

Eetbare olijven komen vooral van de bomen, Throubes, Vasilikada en de Kalamon of de Kalamata-olijf.

Aanschaf en verzorging

De planten dienen goed geworteld te zijn en in een container verkocht te worden, niet slechts “op kluit”.

De olijfbomen staan graag op een zonnige plek in de tuin. Ze verlangen een zeer goed doorlatende zanderige kleigrond die het liefst wat kalk bevat. “Natte voeten” zijn slecht voor een olijf. In de zomer geeft men een gemiddelde hoeveelheid water, in de winter slechts weinig maar de grond mag nooit helemaal uitdrogen. Hetzelfde geldt voor olijven die in de kuip staan. Goede drainage is belangrijk, daarom legt met kleikorrels of scherven onder in de pot, die nemen het meeste water op. Het overtollige water moet uit de pot kunnen stromen, zodat er geen wortelrot optreedt.

Door wat snoeiwerk kan men een losse slordige groei van een jonge olijfboom wat corrigeren, maar dit gaat meestal ten koste van de bloemen, die zich op de groei van het voorgaande jaar vormen. Toch is het aangeraden om de lange takjes in het voorjaar in te korten om de boom mooi compact te houden. Ook de bemesting vindt plaats in het voorjaar, bij voorkeur in de vorm van een langzaam werkend bemestingsmiddel.

Olijfbomen kunnen last hebben van de schimmel Phytophthora die ook op de aardappelen en druiven kan voorkomen. Het is te herkennen aan de zwarte ronde vlek op de blad van de boom, die dan ook geleidelijk geel wordt. De olijfvlieg die in Zuid-Europa voorkomt en daar schade aan de olijvenoogst toebrengt, komt in Noord-Europa niet voor.

In de koudste wintermaanden december/januari verdient het aanbeveling om de jonge olijf in te pakken. Met stro kan men de voet van de plant bedekken en daarna met jute omwikkelen, zodat de plant kan blijven ademen maar ook voldoende vocht kan absorberen. Winterbeschermingshoezen verhogen de temperatuur met zeven graden. Deze doeken zijn gemaakt van fleece en laten vocht en licht door. Gebruik van noppenfolie (bubbeltjesplastic) wordt afgeraden; dit zorgt namelijk voor condensvorming waardoor de vorst sterker toeslaat.

Men kan ook een verlichtingsslang om de boom heen wikkelen wat ook voor extra warmte kan zorgen. Tegenwoordig zijn er ook speciale warmtekabels verkrijgbaar, welke olijfbomen helpen beschermen tegen strenge vorstperioden. Oude exemplaren kunnen –18 °C hebben, jonge planten tussen –10 en –15 °C.i

Het snoeien van de olijfboom behoeft op zich geen probleem te zijn. Eigenlijk behoeft de boom nooit gesnoeid te worden, maar daarnaast kan de boom net als een knotwilg rigoureus elk voorjaar geknot worden. Dat zijn de twee uitersten. Van belang is of de olijf ook bestemd is om er vruchten van te krijgen, want dan is het belangrijk om te weten dat een olijfboom nooit twee maal aan dezelfde tak vruchten draagt en dient men dus de takken die gedragen hebben in het voorjaar terug te nemen. Een andere mogelijkheid is om de takken van de boom terug te knippen tot 20 centimeter van de stam.

bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Olijf